Inschrijving bij de gemeente

Voor het ontvangen van leefgeld is inschrijving bij de gemeente in de Basis Registratie Personen nodig.
Hier geldt vaak een wachttijd voor. U kunt dan toch al naar Orionis Walcheren komen voor betaling van het leefgeld. Achteraf verwerken we dan uw inschrijving bij de gemeente.

Hoogte van het leefgeld

Het leefgeld is € 260 per maand per persoon. Zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Vluchtelingen die particulier opgevangen worden, krijgen ook woongeld.
Dat is € 215 per maand voor een volwassene en € 55 euro per kind.
Vluchteling en gastgezin moeten zelf onderling afspraken maken over een bijdrage aan de woonlasten van het gastgezin.

Vluchtelingen die in de gemeentelijke opvang verblijven, krijgen geen woongeld.

Betaling van het leefgeld

Het leefgeld wordt per maand betaald. Het moment van uitbetalen is één van de eerste dagen van de betreffende maand. Komt u voor het eerst om leefgeld? Dan hoeft u niet te wachten tot het begin van een maand.

Voor de eerste betaling kunt u zich iedere maandag of donderdag (tussen 11 en 16 uur, zonder afspraak) melden bij de receptie van Orionis Walcheren. Wij regelen dan het leefgeld tot het einde van de maand. Ook geven we u informatie mee over het openen van een bankrekening.

Een bankrekening openen

Wij adviseren u om een eigen Nederlandse bankrekening te openen. Wij kunnen dan uw leefgeld op uw bankrekening storten. Met een bankrekening kunt u uw dagelijkse boodschappen betalen en cash geld opnemen. U krijgt dan ook een bankpas. Ook kunt u met een mobiele app uw betalingen regelen.

Voor het openen van een bankrekening heeft u uw BSN (registratienummer van de gemeente) en uw internationaal paspoort nodig.

U kunt bijvoorbeeld een bankrekening openen bij:

  • INGwww.ing.nl klik op de Oekraïense vlag (https://www.ing.nl/particulier/english/bank-account-for-new-ukraine-customers/index.html) (in Oekraïense taal). U kunt ook langsgaan bij het ING-kantoor aan de Markt 43 in Middelburg (kan zonder afspraak).
  • Rabobank: Bij Rabobank kunt u face-to-face (op kantoor) en digitaal via de Rabobank Identificeren App een rekening openen (dit kan niet via de 'gewone' Rabobank app). Rabobank accepteert ook de Oekraïense ID kaart als geldig legitimatiebewijs. Voor het openen van een rekening op kantoor is het nodig dat u goed Engels of Nederlands spreekt of een tolk meeneemt. Op de website van Rabobank www.rabobank.nl vindt u meer informatie in het Oekraïens.
  • SNS bankwww.snsbank.nl klik op Oekraïense vlag (Nederlandse taal). U kunt langsgaan bij de SNS-winkel, Nieuwe Burg 19 in Middelburg op afspraak (030 – 633 30 00)
  • ABN Amrowww.abnamro.nl klik op de Oekraïense vlag. Na het installeren van een app kunt u de bankrekening openen.

Zolang er nog geen Nederlandse bankrekening is, betalen we op een andere manier uit.

Doorgeven van uw bankrekening

Hiervoor komt u naar het kantoor van Orionis Walcheren. Dit kan iedere werkdag. Een afspraak maken is niet nodig. Het is belangrijk dat u uw paspoort én bankpas meeneemt.
Wij maken een kopie van uw bankpas.