Besparen op gas en elektriciteit

maandag 1 november 2021

Door uw elektrische apparaten en uw verwarming slim te gebruiken, kunt u besparen op gas en elektriciteit. Het Nibud heeft verschillende manieren gevonden om te besparen op uw energierekening.

  1. Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn tot 85% zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer. 
  2. Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kunt u tot wel € 100,- per jaar besparen. Denk ook aan de opladers van de telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.
  3. Uw verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer 7 procent op uw energierekening voor verwarmen. Dit is ongeveer € 100,- per jaar.
  4. Zet uw thermostaat ’s avonds op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld €100,- per jaar. Maar heeft u vloerverwaming? Dan is het beter om de thermostaat ’s nachts maximaal 1 tot 2 graden lager te zetten dan overdag. Anders duurt het opwarmen te lang.
  5. Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
  6. Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktop computer met lcd-monitor. U bespaart jaarlijks gemiddeld € 45,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.

Tip: vul de Bespaartest van Nibud en Milieu Centraal eens in. Deze geeft eenvoudige adviezen om te besparen op uitgaven aan gas en elektriciteit.
 

Deel dit artikel:
Afbeelding voor E-mail