Mijn netto inkomen is (voorlopig) lager dan de bijstandsnorm

Heeft u een deeltijdbaan gevonden en is uw inkomen lager dan uw bijstandsuitkering? Dan vullen wij uw inkomen aan tot het bedrag waar u recht op heeft. Vergeet niet om dit zo snel mogelijk door te geven via Mijn Orionis. Of vraag een wijzigingsformulier via het Klant Contact Centrum

U krijgt iedere maand een inkomstenformulier. Het is belangrijk dat u dit formulier invult en op tijd inlevert. Dan kunnen wij dit goed en snel verwerken.

Soms kunt u niet alle gegevens invullen. Bijvoorbeeld omdat u nog geen loonstrook of salaris heeft gehad. Vul dan uw uurloon en het aantal uren dat u heeft gewerkt in. Wij maken dan een schatting van uw salaris en vullen dat aan tot het bedrag waar u recht op heeft.

Wij berekenen het juiste bedrag zodra wij uw salarisstrook hebben gekregen.

Wordt mijn hele salaris ingehouden op mijn uitkering?

Niet altijd.

Bent u 27 jaar of ouder en is uw inkomen lager dan uw bijstandsuitkering? Dan mag u in sommige situaties, vanaf 1 september 2018, tijdelijk een deel van uw inkomsten uit werk houden. Dit noemen we inkomstenvrijlating.

Bent u een alleenstaande ouder met kinderen jonger dan 12 jaar? Misschien heeft u recht op de aanvullende inkomstenvrijlating.

Heeft de inkomensvrijlating gevolgen voor mijn toeslagen?

Door de inkomstenvrijlating krijgt u een hoger belastbaar inkomen. Dit kan soms gevolgen hebben voor de toeslagen van de Belastingdienst zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Vergeet niet om dit door te geven via de website van de Belastingdienst/Toeslagen.

Bij lage vrijlatingsbedragen heeft dit geen of weinig gevolgen. U kunt dit zelf uitrekenen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen. De inkomstenvrijlating is voor u altijd financieel voordeliger.

Zijn er nog regelingen waar ik gebruik van kan maken nu ik aan het werk ga?

Misschien heeft u recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze is voor ouders met kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Op de website van de Belastingdienst kunt u de voorwaarden lezen.

Let op: de individuele combinatiekorting heeft gevolgen voor uw uitkering.

Worden reiskosten ingehouden op mijn uitkering?

Netto reiskostenvergoedingen worden niet in mindering gebracht op uw uitkering.

Heb ik nog recht op de vrijwilligerspremie als ik vrijwilligerswerk blijf doen?

Nee. De vrijwilligerspremie is alleen voor mensen die nog geen betaald werk kunnen doen.