Vraag vóór 1 september 2022 huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

donderdag 21 juli 2022

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. Vaak komt dat omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan. Veranderde uw inkomen vorig jaar? Bent u uit huis gegaan of 18 geworden? Check of u recht heeft op toeslagen. U kunt tot en met 1 september 2022 huur- of zorgtoeslag over 2021 aanvragen op Mijn toeslagen bij de Belastingdienst.

Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u over 2021 recht heeft op toeslagen, terwijl u dat niet verwacht. Bijvoorbeeld omdat u:

  • 18 bent geworden en niet weet dat u zorgtoeslag kunt aanvragen.
  • minder bent gaan werken.
  • geen werk meer had.
  • zzp’er werd.
  • een toeslagpartner had met minder inkomen.
  • een kind heeft dat uit huis is gegaan waardoor het inkomen van het gezin lager werd.
  • 'op jezelf’ bent gaan wonen.
  • bent gescheiden of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont.
  • voor het eerst AOW ontving en uw inkomen hierdoor veranderde.
  • uw partner overleed.

Wilt u weten of u recht heeft op huur- en zorgtoeslag over vorig jaar? Dat kunt u zelf bekijken op toeslagen.nl/aanvraag2021. Of vraag uw toeslag over 2021 direct aan op Mijn toeslagen. U kunt dit nog tot en met 1 september doen.

 

Zelfstandig ondernemers in coronatijd

Had u als zelfstandig ondernemer in 2021 minder inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan heeft u mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag, terwijl u dat misschien niet verwacht. Want de overheid gaat bij recht op toeslagen uit van uw toetsingsinkomen. Dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor is uw inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken. Ook gold een versoepeling van het urencriterium. Daardoor heeft u nog eerder recht op huur- of zorgtoeslag. Kijk op toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie.

 

Geef veranderingen altijd door

Vraagt u huurtoeslag of zorgtoeslag van 2021 aan? Dan krijgt u automatisch ook toeslag in 2022. Controleer daarom ook uw gegevens voor 2022. Is er iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld omdat u nu meer verdient? Pas dit dan meteen aan in Mijn toeslagen. Denkt u dat u alleen in 2021 recht had op huur- of zorgtoeslag? En niet in 2022? Zet de toeslag dan stop vanaf 31 december 2021. Zo zorgt u ervoor dat u later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Hulp

Twijfelt u of u 2021 recht had op toeslagen? Of komt u er niet helemaal uit? Kijk op toeslagen.nl/hulp of maak een afspraak bij een Toeslagenservicepunt in de buurt.

Deel dit artikel:
Afbeelding voor E-mail