Onze tips voor online solliciteren

maandag 12 juli 2021

Uw sollicitatie is goed aangekomen en u bent uitgenodigd voor een kennismaking. Wat nu?

Hier geven we u tips om u goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Hieronder ziet u een aantal punten waar u rekening mee kan houden.

1. Kleed uzelf aan zoals u ook naar een gesprek zou gaan bij het bedrijf zelf.
De regels voor online solliciteren zijn hetzelfde als wanneer u naar het bedrijf zelf gaat. Let op dat u er verzorgd en uitgeslapen uitziet.

2. Ken de spelregels van videobellen
Het is een sollicitatiegesprek, dus praat zoals u dat normaal ook doet. Dat betekent dat u de gesprekspartner aankijkt. Met een normaal stemvolume praat en vriendelijk blijft. Maar ook dat u uw gesprekspartner laat uitpraten.
Let op: Kijk niet naar uw eigen foto op het scherm, maar recht in de camera. Zo lijkt het alsof u de gesprekspartner ook echt aankijkt. 

3. Vraag maar raak
Eindig een online sollicitatiegesprek altijd met een vraag. Hierbij kan u denken aan ‘Wanneer hoor ik meer over mijn gesprek?’ of ‘Heeft u nog tips voor een volgens gesprek?’ Dit laat zien dat u serieuze interesse heeft in de baan en goed heeft geluisterd.

4. Zenuwachtig?
Het blijft gek om geen eerste indruk achter te laten met een stevige handdruk. Maar ook online kan u een goede indruk achterlaten. Blijf rechtop zitten en let op uw gezichtsuitdrukking. Maar blijf ook in de camera kijken en praat rustig.

Deel dit artikel:
Afbeelding voor E-mail